คุณจะเลือกวิธีไหน

คุณจะเลือกวิธีไหน … (นี่คือเหตุผล …ที่มียางลบตรงปลายดินสอ) เด็กกลุ่มหนึ่งเล่นใกล้กับรางรถไฟ 2 ราง ซึ่งรางหนึ่งอยู่ในกระบวนการ ส่วนอีกรางไม่ได้ใช้งานอีกต่อไป

มีเด็กเพียงคนเดียวเท่านั้นที่เล่นบนรางที่ปิดใช้งาน เด็กคนอื่นๆนั่งเล่นอยู่บนรางที่ยังใช้งานอยู่ ตอนรถไฟจะแล่นมาคุณอยู่ใกล้ที่สับรางรถไฟ คุณเลือกที่จะเปลี่ยนรถไฟไปรางที่ปิดการใช้งานเพื่อช่วยชีวิตเด็กส่วนใหญ่ แต่สิ่งนั้นหมายถึงการเสียสละชีวิตของเด็กที่เล่นบนรางที่ปิดใช้งาน

หรือจะปล่อยให้รถไฟวิ่งในรางเดิม ต้องหยุดคิดสักหน่อย มีทางเลือกไหนที่เราสามารถทำได้หรือไม่? คุณควรตัดสินใจก่อนที่จะอ่านต่อ แต่รถไฟไม่สามารถหยุดรอให้คุณนั่งคิดได้

คนส่วนใหญ่อาจเลือกที่จะเปลี่ยนรางรถไฟ และ จำเป็นต้องเสียสละชีวิตของเด็กที่นั่งอยู่คนเดียว คิดว่าคุณอาจคิดแบบเดียวกัน ตอนแรกคนส่วนใหญ่มักจะเป็นเช่นนั้นเพราะช่วยชีวิตเด็กส่วนใหญ่ โดยการเสียสละชีวิตของเด็ก 1 คน ดูเหมือนว่าจะมีเหตุผลทั้งด้านศีลธรรม และ ด้านความรู้สึก

แต่คุณจะทันคิดไหมว่าเด็ก 1 คนนั้นเลือกเล่นในที่ไม่ได้ใช้งานแล้ว เขาตัดสินใจถูกต้องในการเล่นตรงที่ปลอดภัย แต่เขาต้องเสียสละชีวิตให้กับเพื่อนๆที่ไม่สนใจเรื่องความปลอดภัย และ เลือกที่จะเล่นในที่เสี่ยง

สถานการณ์แบบนี้เกิดขึ้นบ่อยครั้ง ไม่ว่าจะเป็นที่ทำงาน ชุมชน ทางการเมือง ยิ่งเฉพาะในสังคมประชาธิปไตย กลุ่มคนกลุ่มน้อยมักถูกเสียสละเพื่อผลประโยชน์ของคนส่วนใหญ่ ต่อให้คนกลุ่มน้อยนั้นฉลาด หลักแหลม ก็ตาม ต่อให้คนหมู่มากอาจจะโง่ก็ตาม

บางครั้งคุณอาจลืมว่าการตัดสินใจที่รวดเร็วไม่ใช่สิ่งที่ถูกต้องเสมอไป โปรดจำไว้ว่าสิ่งที่ถูกต้องไม่จำเป็นต้องได้รับความนิยม เพราะอาจจะเป็นการตัดสินใจที่ผิดพลาด

คุณจะเลือกวิธีไหน

คุณจะเลือกวิธีไหน

Which method would you choose … (this is the reason … with an eraser at the end of the pencil) A group of children played near two railroad tracks, one of which was in the process of The other rail is no longer in use.

Only one child is playing on disabled tracks. Other children are sitting on the rails that are still active. When the train will come, you are near the shuffle train. You choose to change trains to deactivated rails to save the lives of most children. But that means sacrificing the lives of children playing on disabled tracks.

Or will let the train run on the same track Have to stop thinking a bit Are there any options we can do? You should make a decision before reading further. But the train can’t stop waiting for you to think.

Most people may choose to change trains and need to sacrifice the lives of children sitting alone. Think you might think the same way At first, most people tend to be like that because they save the lives of most children. By sacrificing the lives of 1 child, it seems to have both moral and emotional reasons.

But will you think that 1 child chooses to play inactive? He made the right decision to play in a safe match. But he has to sacrifice his life for friends who don’t care about safety and choose to play at risk.

This situation occurs frequently. Whether working at a political community, especially in a democratic society Minority groups are often sacrificed for the benefit of the majority. Even if the minority is intelligent, even if the majority of people are stupid.

Sometimes you may forget that fast decisions are not always correct. Remember that the right things don’t have to be popular. Because it might be a wrong decision.

ขอขอบคุณรูปภาพจาก Google

ติดตามข่าวสารเพิ่มเติมได้ ที่นี่